ПРЕТРАГА

 

 

  

 

 

 

              

    

     

  

 

Совембар – месец сова у Кикинди

   Туристичка организација Града Кикинде реализује манифестацију ,,Совембар – месец сова у Кикинди“ са идејом да едукативним садржајима, кроз игру и креативне активности ученици стекну сазнања о сови ушари и схвате њен значај у природи и средини коју настањује и у циљу промоције Кикинде, као највећег зимовалишта сова. Учествовали смо у програму у два сегмента: у ,,Сова патроли“ и имали смо штанд у изложбеном простору. Наша школа је на оригиналан начин представила и промовисала сове:  ликовни радови  (цртежи, дрвећа са макетама сова, сувенири, сапуни у облику сова) као и мајице са мотивима сова. Задужени за представљање штанда су били ученици: Јана Јурић, Душка Дражић, Јелена Чворак, Теодора Барбек и Лаура Вивиен Буза. На штанду смо изложили радове које су направили ученици који похађају ликовну секцију и слободне наставне активности Чувари Природе, Сачувајмо нашу планету и Моја животна средина, као и оригиналан рад учитељице Оливере Зрнић, који је био посебно запажен. У „Сова патроли – путем станишта сова ушара“, организованој у виду теренског излета, коју је водио Милан Ружић и чланови Друштва за проучавање и заштиту птица Србије, су били ученици Бојан Сремчев, Нина Марковић и Петар Крстин. У пратњи ученика су били педагог Биљана Николин и наставници Дарко Стојков и Јелена Матић.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Зелени квиз - Покажи свету како чуваш планету

       Покрет горана Кикинде у сарадњи са Канцеларијом за младе Кикинда и Високом школом струковних студија за образовање васпитача у Кикинди, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, су организовали трећи по реду Зелени квиз - Покажи свету како чуваш планету, с циљем унапређења односа младих према заштити животне средине и одрживом развоју. Квиз је забавно-едукативног карактера и поред знања била је потребна и спретност. Зелени квиз обухвата разне практично обликоване активности, које подстичу развијање способности апстрактног и критичког мишљења, способности за сарадњу и тимски рад, и одговоран однос према себи, другима и животној средини. Садржај практичних активности у зеленом квизу односи се на правилно разврставање отпада, рециклажу, познавању појмова о животној средини (заштићене биљке и животиње, извори загађења, климатске промене, енергетска ефикасност) и улози човека у одржавању и заштити животне средине. У квизу су учествовали ученици шестог разреда: Марко Бошњаков, Михајло Вујић и Стефан Гецић. Пласирали су се у финални део и заузели четврто место. Ученике је припремала наставница Јелена Матић. Награђени смо садницом коју ћемо посадити у дворишту школе.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Заштићене птице завичаја

    Ученици који похађају слободне наставне активности Чувари природе, Сачувајмо нашу планету и Моја животна средина су присуствовали интересантном излагању у холу наше школе о заштићеним птицама нашег краја- сови утини, великој дропљи и орлу крсташу. Гости наше школе су били представници Секретаријата животне средине, пољопривреде и руралног развоја- Мирослава Крнић и Ервин Тот. Ученици су у великом броју испратили овај сусрет, пажљиво слушали и лепо  се представили нашим гостима. Циљ скупа је био да ученици увиде колико су важне птице и да би сви требало да се потрудимо око очувања врста у нашем окружењу. Излагање је организовано на иницијативу педагога Биљане Николин и наставница Јелене Ђурић и Јелене Матић.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Планетаријум у нашој школи

     Мобилни планетаријум је  по други пут гостовао у нашој школи на велику радост наших ученика! Велика полулопта у којој смо посматрали васионска тела са пратећом изложбом је била постављена у фискултурној сали. Кроз две пројекције, ученици наше школе су усвојили занимљиве податке о звездама, сазвежђима, планетама, метеорима и другим телима и појавама у васиони. Чули смо и интересантну причу о космонаутима и могли  смо да видимо њихово одело и макете ракета. Планетаријум у нашу школу је довела педагог Биљана Николин,  уз помоћ учитељица, педагога Кристине Завишић и наставнице Јелене Матић.

   

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Превенција вршњачког насиља у стварном и у виртуелном окружењу

   У понедељак, 30. октобра 2023. године у нашој школи одржано је интерактивно предавање Министарства унутрашњих послова на тему: ,,Превенција вршњачког насиља у стварном и у виртуелном окружењу“, а у оквиру пројекта ,,Заједно и безбедно кроз детињство“. Предавачи су били: криминалистички инспектор Аљоша Кљаић и официр полиције Ивана Панић. Овога пута предавање је било намењено ученицима петог и седмог разреда.  

     Ученицима се посебно свидело што је током предавања коришћен ,,Kahoot“ квиз и рад у групама. Уз прегледну презентацију и подршку полицијских службеника ученици су усвојили вештине за мирно решавање вршњачких конфликата . Овом приликом ученици су информисани на врло занимљив начин како да се заштите од насиља, то јест коме и како да се обрате за помоћ. На крају предавања најуспешнији учесници квиза добили су симболичне поклоне.

Текст написала: Олгица Милетић, професорка српског језика

 

Представа ,,Вучкова авантура”

   У четвртак, 19. октобра, ученици ниже смене су уживали у дечијој представи ,,Вучкова авантура”. Захваљујемо се дечијем позоришту ,,Лане” на гостовању, и радујемо се и будућој сарадњи.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Педагог школе: Кристина Завишић

 

ИМАМО ЦИЉ, ДОЂИ НА СТАРТ

           Хуманитарна спортско – рекреативна aкција Црвеног крста „Трка за срећније детињство“ одржана је у Кикикнди 34. пут. Међу три хиљаде учесника били су и наши ђаци.

    Са различитих стартних линија, али са истим циљем, трчали су посебно девојчице, а посебно дечаци по разредима. У категорији другог разреда нисмо били најбржи, али смо били најбројнији. Али ни награде нису изостале: Мирослав Васиљевић из V-1 био је најбржи међу својим вршњацима и као победник је освојио бицикл, а Бојана Рељин из VI-1 и Анастасија Алмаши из III-1 су освојиле треће место.

     Честитамо нашим најбржим ђацима, а свим учесницима из наше школе захваљујемо на показаној хуманости и доброј вољи.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Чланак написала: Оливера Зрнић, професор разредне наставе

 

Еколошке акције уређења школског простора

   Ученици петог и шестог разреда који похађају слободну наставну активност ,,Сачувајмо нашу планету“ и ученици седмог и осмог разреда који учествују у слободној наставној активности ,,Моја животна средина“ су обележили Дечју недељу акцијом уређења школског дворишта, а посебно простора око дрвећа који су украсили декоративним циглама. Такође су у претходним акцијама уређивали простор и испред школе.

   У протеклом периоду учествовали су и у радионици израде фигура од плодова јесени и осмислили изложбу на ту тему, а и пропратили манифестацију Дани лудаје слањем радова и учешћем на изложби. Активности води наставница географије Јелена Матић, која похваљује све вредне и креативне ученике који чувају и улепшавају наш животни простор.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Свака звезда има свога пута

    На литерарном конкурсу поводом 30. Змајевих игара учествовали су ученици наше школе. Свечана додела диплома и пригодних награда одржана је 4. октобра 2023. године у Културном центру Кикинде. Свечаност је улепшана концертом ученика Основне музичке школе ,,Слободан Малбашки“. 

     Поносни смо на ученике наше школе који су написали занимљиве литерарне радове на тему: ,,Свака звезда има свога пута“.  A значајно је то што није изостала награда. Награђени ученици су: Мирослав Васиљевић V1, Милица Весков V1, Јана Јурић V1, Јован Степанчев V1 и Тамара Карачоњи VII1.

     Похваљујемо наше маштовите ученике, желимо им још много успеха у писању и нека прате своју звезду и свој пут!

Текст написала: Олгица Милетић, професорка српског језика

 

Змајеве дечије игре

   На 30. јубиларним Змајевим дечијим играма у Кикинди је учествовала и екипа наше школе, ученици четвртог разреда – Лука Лазић, Миа Стојшић, Андрија Кљајић и Невена Бадрљица и том приликом су освојили ТРЕЋЕ МЕСТО. Честитамо ученицима, библиотекарки Даци и учитељицама Драгици и Љубици!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

EKOЛОШКА РАДИОНИЦА

   Наша школа кроз различите активности континуирано едукује ученике о значају очувања природне средине и подизању еколошке  свести.

   Дечју недељу ове године „отворила“ је Кристина Ковачевић, специјалиста фармације, која је испред Фармацеутске коморе Србије одржала интерактивно предавање на тему очувања животне средине.

   Предавању су присуствовали ученици првог и другог разреда, као и ученици посебног одељења. Сви они су са задовољством и веома активно учествовали у радионици.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Чланак написала: Оливера Зрнић, професор разредне наставе

 

КОНТАКТ

Адреса: Светог Саве 101

Место: Мокрин 23305

Телефон: 0230/361-118; 0230/362-048

Телефакс: 0230/361-118

е-mail: osvasastajic@gmail.com

web: www.osvasastajicmokrin.edu.rs

СТАТИСТИКА

05153716
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
12121
8032
25888
5039302
405156
235509
5153716

Your IP: 54.36.148.164
2023-11-28 20:37
Legetøj og BørnetøjTurtle